15 Eylül 2009 Salı

TUZLU ve TATLI KURABİYE


Ramazan'da kahvaltı etmeyi arada kurabiye,grıssıni, kek,poğaaça yemeyi o kadar özledim ki süper geldi bana....Pastane kurabiyesi 'nden bir farkı yok...Oğlumda çok beğendi... Ağızda kığıl kığıl dağılıyor... Şiddetle tavsiye edilir....


Malzemeler:


1 paket oda sıcaklığında margarin

1/2 çay bardağı sıvıyağ

2 tatlı kaşığı limon

2 tatlı kaşığı şeker,

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı mahlep

Alabildiği kadar un 4-5 su bardağı( kulak memesi yumuşaklığında )
1 yumurtanın akı


susam (üzeri için)

2 yumurta sarısı (üzeri için)



Yapılışı: Bütün malzemeyi karıştırıp ununu yavaş yavaş ilave edelim. Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olunca tezgahın üzerine alıp iyice yoğuralım. Hamurdan küçük parçalar koparıp istediğiniz şekillerde hazırlayıp yağlı kağıt serdiğimizfırın tepsimize diziyoruz.Üzerine yumurta sarısı ve susam serpip 180 C fırınımıza koyup kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.





Bu kurabiyeyi hiç sevmedim ; tadı ve lezzeti çok güzel fakat yaparken oğlumun eli kesildi. Verilmiş Sadakam varmış eli tamamen parçalanabilirdi. Elini mutfak robotunun içine soktu.. Nasıl çektiğimi bilmiyorum...Ama kesikler oluşmuştu bile... Kanını durdurupta çok derin olmadğını görünce rahatladım ... Ama öldüm bir 10 yaş gitti benden...
Denemek isteyenlere afiyet olsun... Ama biraz şeker miktarını arttırın biraz şekersizdi.. Yada bu kurabiye ne olursa olsun bana yaranamıyacak ondan....


PORTAKALLI -FINDIKLI TATLI KURABİYE


Malzemeler:

2 bardak un

2 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı fındık (ince çekilmiş)

bir tutam tuz
150 gr. tereyağ
2 y.k. şeker, 1 y.k.bal, 1 y.k.pekmez
1 yumurtanın sarısı

portakal kabuğu
1 paket vanilya

Yağ, şeker, yumurta sarısı, tuz ve vanilyayı mikserle krem gibi olana kadar çırpın.
Un, nişasta ve fındığı yağlı karışımın üzerine eleyin. Portakal kabuklarını ekleyin. Çabucak toparlayıp hamur haline getirin.Hamuru 2-3 parça rulo yapın buzdolabında bekletin.
Buzdolabından çıkarttığınız ruloları bıçakla verev kesip tepsiye dizin. 180° C’de önceden ısıtılmış fırında 10-14 dakika, kenarları çok hafif kızarana kadar pişirin.


3 yorum:

Şengülce dedi ki...

canım oğluna geçmiş olsun yazını okuyunca her anne gibi aklımdan neler geçti Allahtan fazla bir şey yok yazmışsın içim rahatladı canım büyük geçmiş olsun kızım..

yasemincelezzetler dedi ki...

merhaba, çok büyük geçmiş olsun, Allah korumuş..

koseminderi dedi ki...

boyle guzel tarifleri nerden buluyorsunuz. Bakarken icimiz gidiyor valla. Banada kaldimi biraz. Kahvemi alip sana geliyorum.