19 Ocak 2009 Pazartesi

AŞURE




Merhabalar şu 2 haftadır dolabımdan da midemden de aşure eksik olmadı. Aldığım kiloları nasıl vercem bilemiyorum. Eşim çok sevdiği için bayılıyor Muharrem ayına bu hafta sonu bende yaptım.Yağızla beraber yapınca epey bir vaktimi aldı.Üstelik malzemelerin hepsini akşamdan doğrayıp hazırladığım halde...Bu arada Aşure yapan herkesin ellerine sağlık Allah Kabul Etsin...Şimdi geliyorum tarifime..

MALZEMELER:

2 Su Bardağı Aşurelik Buğday
1 Su Bardağı Nohut
1 Su Bardağı Fasülye
1 Çay Bardağı Pirinç
1 Su Bardağı Fındık
1,5 Su Bardağı Sarı Üzüm
1 Kahve Fincanı Büyük Siyah Üzüm
1 Kahve Fincanı Vişne Kurusu
1 Kahve fincanı Kadar Kuş Üzümü
1,5 Su Bardağı Kadar Doğranmış İncir
1,5 Su Bardağı Kadar Doğranmış Kayısı
1 Doğranmış Elma
1 Yemek Kaşığı Hindistan Cevizi
5-6 Adet Karanfil
1 Kabuk Tarçın
1 Portakal Kabuğu Rendesi
2 Kg Şeker
1 Fiske tuz
1 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası


Süs Malzemesi:

2 su bardağı Ceviz
2 Nar
Toz Tarçın


YAPILIŞI:
  • Buğday,nohut,fasülye ayıklanıp,yıkanıp ayrı kaplarda akşamdan iyice haşlanır. Gece boyunca haşlama suyuyla bekletilir.

  • Üzümler ve vişne kurusu ayıklanıp yıkanıp akşamdan suda bekletilir.

  • Ertesi gün büyük bir tencereye buğday ,nohut ve fasülye suları ile beraber konur.

  • Başka bir kapta pirinç haşlanır ve suyuyla beraber büyük tencereye katılır.

  • Kayısılar yıkanıp ,doğranıp ,haşlanıp suları süzülüp tencereye katılır.

  • İncirler yıkanıp, doğranıp, haşlanıp suları süzülüp tencereye katılır.

  • Fındıklar yıkanıp tencereye katılır.

  • Bir elma doğranıp tencereye katılır.

  • Üzümler,vişne kurusu,hindistan cevizi,kabuk tarçın,karanfil,port.kabuğu rendesi katılır.

  • Bir taşım kaynatıldıktan sonra karıştırarak şeker ve nişasta ilave edilir.

  • En son da yağız beyin elinden bir fiske tuz katılır.

  • Ocağın altını kapatıp kaselere paylaştırılır.

  • Soğuyunca üstünü süslenip dağıtılır.




11 yorum:

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

HARİKA GÖRÜNÜYOR...BEN DE İSTİYORUM YAPMAYI...
NE ZAMANA KADAR ZAMANIM VAR? YAZABİLİRMİSİN CANIM...ELLERİNE SAĞLIK...

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

merhabalar canım yorumun için çok teşekkürler 07.ocak ta başladı sanırım 07 şubata kadar vaktin var canım

Pelin dedi ki...

Allah kabul etsin.Bizde de çok sevilir aşure. İnşallah ben de yaparım.
Ellerinize sağlık
Sevgiler

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım..bende inş yapıcam..oğluşunuda öpüyorum..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Allah kabul etsin canım.ellerine sağlık,çok leziz görünüyor aşuren.sevgilerimle...

emine dedi ki...

aşuren çok güzel görünüyor eline sağlık allah kabul etsin bende yaptım bu yıl ilk defa hep korkardım ama pek de zor değilmiş çok keyifli oluyor yapması hindistan ceviziyle vişne kurusu katıldığını duymamıştım hiç birdaha ki yapışıma onlarıda eklerim tekrar eline sağlık

Adsız dedi ki...

ço severim ,bende yaptım geçenlerde ellerinize sağlık...

Sevil Altunel dedi ki...

aşuren çokkgüzel olmuşş.hem görünüm hem sunum muhteşemm..ellerin dert görmesin benim becerikli arkadaşım..sevgiler..

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

güzel yorumlarınız için herkese çok teşkekkür ederim. Minecim, aşure denince annem hep evde ne varsa konulur derdi.Bende çeşidi bol sevdiğimden vişne kurusu ile hin.cevizide kattım.Hind.cevizi hoş bir lezzet verdi.Vişne kurusu kendini pek hissettirmedi ama bordo rengiyle sunumu hoştu ...
tekrardan çok teşekkürler...

Damak Tadı dedi ki...

Allah kabul etsin canım,çok nefis görünüyorlar..Bizde yapmıştık, sanırım yine yapacağız..))Afiyetler olsun..!


Sevgiler..

Adsız dedi ki...

canım Allah kabul etsın bende cok severım. harıka gorunuyor sevgıler...